Project Description

Landgoed De Denneboom beslaat een monumentale villa uit 1854, een historische boerderij en een uitgestrekt natuurgebied van ongeveer 21 hectare. De historische boerderij ‘de Denneboomsche Hoeve’ doet dienst als ontmoetingsplaats voor bezoekers. Maar het landgoed is niet rendabel. Daarom heeft beheerder Thom van Rijckevorsel een nieuwe bestemming bedacht voor het landgoed: een uitvaartcentrum met een natuurbegraafplaats.

Probleem

Het idee voor de natuurbegraafplaats is al in 2015 ontstaan. Maar hoe vaster de vorm van het idee, hoe groter de tegenwerking. Omwonenden spanden een zaak aan bij de Raad van State om het ontwikkelingsplan tegen te houden. De financier van het crematorium trok zich terug. En de bank beëindigde de financiering en besloot over te gaan tot een veiling van het landgoed. Alles zat tegen.
Begin 2019 werd ECOintention benaderd om daar verandering in te brengen.

Oplossing

In overleg met Thom van Rijckevorsel werden de volgende doelen geformuleerd:

streven naar een vitale, gezonde energie op het landgoed;
streven naar een vlotte uitvoering van het herontwikkelingsplan om het landgoed rendabel te maken;
streven naar een gedeeltelijke exploitatie van het landgoed aan een uitvaartonderneming voor de ontwikkeling van een natuurbegraafplaats en crematorium met uitstrooiweide.
Medio 2019 werd het energetisch verandertraject door Nils Tabois en Willem Vlasveld gestart.

Resultaat

Aanvankelijk was Thom van Rijckevorsel sceptisch over het proces, maar naarmate het veranderingstraject vorm kreeg werd hij steeds enthousiaster over de resultaten.

De resultaten op een rijtje:

  • In augustus 2019 is de sfeer op het landgoed ingrijpend veranderd dankzij de positieve werking van de ECOintention methode; de gesloten, negatieve energie werd opgeheven waardoor de weg werd vrijgemaakt voor gezonde, vitale energie;
  • In september 2019 werd de procedure die omwonenden hadden aangespannen bij de Raad van State in het voordeel beslist van Thom van Rijckevorsel: alle bezwaren werden van tafel geveegd;
  • Vervolgens werd de veiling van het landgoed door de bank op het allerlaatste moment afgewend;
  • En er werd een nieuwe exploitant gevonden met een goed doortimmerde financiering voor het herontwikkelingsplan;
  • Niet lang daarna gaf de gemeente groen licht voor de realisatie van het herontwikkelingsplan;
  • Thom van Rijckevorsel en zijn dochter Pauline konden durfden de toekomst weer met vertrouwen tegemoet te zien.